Fortælling fra Helsingung

Jeg har fået det godt

– Første gang jeg kom ned i Helsingung, blev jeg modtaget godt. Tony var åben og god at snakke med. Jeg kan også huske, at jeg følte mig tilpas i det rum, vi sad i. Der var ikke bare en stol og et bord. Der var gjort mere ud af indretningen af rummet, der minder om sådan en hyggelig bedstefarstue. Sådan fortæller Kasper på 23 år, da vi møder ham syv måneder efter, at han stoppede med at ryge hash.

– Vi snakkede lidt om mit liv, husker Kasper, der på det tidspunkt røg hash dagligt. Jeg havde det ikke fedt, understreger Kasper. De første gange havde han en joint med, som han røg, når han kom ud fra samtale i Helsingung. Men efter en måned holdt Kasper 10 dages pause fra hashen og så valgte han at ryge igen. En joint der ikke var en god oplevelse. Og så har han ikke røget siden.

Jeg turde ikke gå uden for en dør
– I starten var jeg bare derhjemme, fortæller han. Jeg turde ikke gå udenfor en dør, så jeg blev derhjemme og var lidt paranoid. Kasper husker også hvordan han i starten havde så meget koldsved om natten, at hans seng var gennemblødt og hans mor kom og skiftede sengetøjet midt om natten. Det var vigtigt for Kasper, at hans forældre vidste, at han var ved at stoppe med hashen for som han siger: Hvis de ikke havde vidst det, var jeg blevet smidt ud hjemmefra. For det påvirker altså humøret.

Kasper røg en masse smøger når han havde trang. Han husker en dag hvor verden var ved at falde under, som han kalder det.

– Så tog jeg min tykke hund, og sagde: Så løber du og så fanger jeg dig. På den måde fik jeg trangen væk. Jeg fik en glæde af at løbe den tur. Jeg tror ikke det var bevidst. Jeg løb ned på en kæmpe mark. Og så slappede jeg af på marken og røg smøger.

FIFA og lykke
Et af de emner som Kasper husker havde betydning for ham, var da han og Tony skrev fordele og ulemper ved hashen op på tavlen.

– Det åbnede noget på en god måde for mig. Det gik op for mig, at der ikke var nogen fordele ved hashen, forklarer Kasper.

– Det var også vigtigt, at vi snakkede om mine venner. Nu ved jeg, hvor lang afstand jeg skal holde fra mine hash-venner. Jeg har nu fået nye venner og er begyndt at se nogle af de venner jeg havde før jeg begyndte at ryge igen. Det startede med, at jeg fik kontakt til en af mine gamle venner og det førte videre til de andre. Det er super fedt. Vi spiller fodbold og FIFA.

– Og så har jeg også fået en kæreste. Det er nærmest min rus og min måde at være lykkelig på nu, smiler Kasper mens han beskriver, hvordan de først mødtes på vennebasis, og det så langsomt blev til noget mere. Noget der ikke var sket, hvis han røg, fortæller han. Der havde han ikke en kæreste.

Jeg er ved at vænne mig til følelsen af tillid i min familie
Der er også sket en stor forandring i min familie, fortsætter Kasper. Da han røg hash havde han og hans forældre svært ved at tale sammen og Kasper blev som regel ude indtil hans forældre var gået i seng for at de ikke skulle se ham skæv.

– Den forandring jeg har lavet er ikke let beskrive. Før var jeg aldrig hjemme. Jeg var altid ude med drengene. Nu er jeg hjemme og vi kan snakke sammen. Det er næsten helt mærkeligt, fortsætter Kasper. De ser mig lykkeligere. Jeg er ved at vænne mig til den følelse. Følelsen af tillid.

Jeg kan erhvervsøkonomi og jeg er åben på mit arbejde
Kasper har fået en læreplads og er startet i skole og også her er hans liv blevet anderledes. Han har aldrig tidligere følt, at han kunne følge med i skolen. Nu er han begyndt at stille spørgsmål i timerne. Det er fedt, understreger han. – Jeg har aldrig kunnet følge med i skolen og lige pludselig kan jeg erhvervsøkonomi. Det har jeg ikke oplevet før. Jeg kan også stå op om morgenen og gå i seng om aftenen og gå på arbejde hver dag. Det er også blevet anderledes på jobbet, fortsætter Kasper.mJeg kan være åben overfor de andre på min læreplads.

Penge giver følelsen af frihed
En anden forandring er at Kasper nu har penge næsten hele måneden.

– Før holdt mine penge til den 3., fordi jeg brugte dem på staden og på pizza, fortæller Kasper. Jeg kan nu tage i biografen med min kæreste og ud at spise, hvis jeg vil. Det giver noget frihed.
Kasper har også købt en bil og det er de bedste 9.500 kroner han nogensinde har brugt. – Det er rart i forhold til at have en plade hash om måneden og så skulle klodse sig frem resten af måneden, understreger Kasper, der også har været gældfri længe nu. – Nu er der kun folk der skylder mig penge. Det er mærkeligt, men fedt griner Kasper.

Vi spørger Kasper hvilket råd han har til andre unge, der overvejer at droppe hashen:
Kom i gang, siger han. Tro på dig selv. Grib chancen. Jeg har kun fået det godt!

Seneste nyhed

En bedre hverdag

Næste kursus starter tirsdag den 20. februar 2024. Har du eller dine nærmeste en oplevelse af, at alkoholen fylder i dit liv? Læs mere her

Læs mere »

Bliv ringet op

Del